Portfolio Case

Accessability

Accessability tekst henover portfolio forsiden

Casebeskrivelse

Udfordring: Tilgængelighed er et centralt fokus for mig, da jeg mener, at alle mennesker skal have lige muligheder for at tilgå websider. Min sundhedsfaglige baggrund har givet mig erfaring med at arbejde med mennesker, der har fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser, hvilket har skærpet min forståelse for behovet for inkluderende digitale løsninger. I et eksplorativt studie undersøges dele af Accessability begrebet og anvendes til at forbedre dette portfolio’s webtilgængelighed.

Løsning: Revidering af design og kodet version af dette portfolio.

Research

Brugerundersøgelse

Segmentering

Indledningsvist er der foretaget research indenfor begrebet Accessability gennem WCAG 2.1.
Overordnet set kan web tilgængelighed inddeles i fire kategorier der overordnet set beskriver de typer af funktionsnedsættelser der kræver særlige løsninger for at sikre, at alle burgere har adgang til indholdet. Disse kategorier er som følge:
- Synsnedsættelse
- Hørenedsættelse
- Motoriske nedsættelser
- Kognitive nedsættelser
Kategorierne indsættes i et Figma-board mhp. organisering af information og for at give et visuelt overblik over kategorierne og deres fokusområder.

webtilgængelighed og de fire kategorier herfor
Dataindsamling og analyse

Der blev foretaget en analyse af Portfolio-siden ved hjælp af SiteImproves Plugin. Denne indikerede flere indsatsområder mhp. optimering af Accessability.

Design

Create

Produktion af løsningen

- Semantisk HTML: Alt HTML er gennemgået med fokus på at anvende de korrekte semantiske elementer, så skærmlæsere bedre kan forstå og formidle indholdet. Eksempler inkluderer brugen af header, main, section, figure, aside, og footer. Div er blevet erstattet af semantiske alternativer som section eller article, hvor det giver mening.

- Tilføjelse af ARIA: I koden er der blevet tilføjet aria-labels, hvor det er nødvendigt for at give skærmlæsere en bedre beskrivelse af interaktive elementer. Derudover er roles blevet tilføjet for at tydeliggøre formålet med bestemte elementer hvor det ikke har været muligt at anvende semantiske tags. For ikoner er attributten aria-hidden="true" blevet anvendt, så skærmlæsere ignorerer ikonernes visuelle tekst. Dekorative elementer, såsom scroll-animationen, har også fået aria-hidden="true" for at forhindre skærmlæsere i at fokusere på dem og dermed sikre en mere relevant brugeroplevelse.

- Navigation: Der bør kun være én nav på siden. Hvis der bruges flere navigationselementer, tilføjes aria-labels for at beskrive forskellen mellem dem. Fx får .mainNav attributten aria-label="Main Navigation", og .subNav får aria-label="Secondary Navigation".

- Burgermenu og tilgængelighed: For at gøre burgermenu-ikonet tydeligt klikbart og tilgængeligt for besøgende, der bruger hjælpeteknologier, er det omsluttende div-element blevet ændret til et button-element. Dette gør det muligt for skærmlæsere at genkende det som et klikbart element. De steder, hvor det ikke er muligt at erstatte et a-element med et button, er attributten role="button" blevet tilføjet for at forbedre tilgængeligheden.

- Farvekontrast: For at imødekomme brugere med nedsat syn, lysfølsomhed, eller farveblindhed, er kontrastforholdet blevet testet. Et onlineværktøj som Siege Media Contrast Ratio Checker blev brugt til at verificere, at kontrastforholdet ligger mellem de anbefalede værdier på 4.5 og 7. Testen viste, at den primære farvekombination er acceptabel, men i Dark Mode er kontrastforholdet meget højt, hvilket kan medføre en for stor kontrast. Det er dog vurderet, at farverne ikke skal ændres, da tekstens læsbarhed stadig er intakt. I et forsøg på at forbedre kontrasten, anvendes en mildere nuance af sort, #212121.

- Links og synlighed: For at forbedre synligheden af links for personer, der ikke kan skelne farveskift, tilføjes understregning ved hover. Dette simulerer visuelt, at linkene er klikbare. Hover-effekten forbliver uændret, da den hjælper brugere med motoriske vanskeligheder ved at give dem en visuel indikation, når musen er over et klikbart område.

- Ikoner til links: På portfolio-siden er der tilføjet ikoner i øverste højre hjørne af hvert link for at indikere, at det er klikbart. Derved er der mere en én indikation på, at området er interaktivt.

- Farveblindhedstest: Der er gennemført en farveblindhedstest via browserens funktion til at simulere synsnedsættelser. Testen viste ingen problemer, der krævede designændringer.

- Motoriske funktionsnedsættelser: Koden er forbedret for at understøtte hjælpeteknologier. Brug af media-forespørgsler såsom "prefers-reduced-motion" sikrer, at animationer og hover-effekter slås fra, hvis brugerens browser har en præference for reduceret bevægelse. Dette imødekommer brugere med fx bevægelsessyge eller epilepsi.

- Større touch-target: Størrelsen på klikbare elementer såsom knapper er blevet justeret, så de er nemmere at ramme. Minimumsstørrelsen er på de fleste elementer sat til 43x43px for at forbedre brugervenligheden.

screenshot af forside php screenshot af touch-target screenshot af farveblindstest

Nysgerrig efter at se mine andre cases?

Så gå tilbage til portfolio oversigten ved at klikke på nedenstående knap.

Portfolio oversigt